Založ si blog

ešte niečo o ZP

Ešte raz niečo okolo zákonníka práce.

 

Po schválení novely zákonníka práce, ktorý prešiel vďaka tomu, že jeden poslanec sa niečím vyhrážal a nakoniec sa zbabelo ani nezaprezentoval spolu so svojimi obyčajnými….som so záujmom sledoval rôzne vyhlásenia a stanoviská. Najčastejšie sa hovorilo a písalo o tom či prezident podpíše alebo nepodpíše schválený zákon….no nakoniec napriek prevažujúcim názorom podpísal. Škoda možno by sa v septembri ,,obyčajní …ukázali v plnej kráse“. A možnože aj nutnosť preukázať 30%organizovaných odborárov na pracovisku je protiústavné…..čo bude musieť o chvíľu zamestnanec preukázať svojmu zamestnávateľovi?…..lojálnosť ..či?

Je ale dobré, že celá táto tragikomédia okolo schvaľovania nového zákonníka práce a nielen pri ňom našťastie aj názorne ukázala, v čom je jeden z hlavných problémov vládnej koalície. Nestabilita, vzájomné vydieranie, osočovanie ,nedôvera….no dosť na koalíciu, ktorá mala doniesť novú politickú kultúru…žeby to bolo toto??. Ak  niečo koalíciu zachraňuje tak je to iba hrozba spoločného neúspechu a strach z návratu SMERu-SD do vlády. Celá diskusia okolo ZP zároveň ukázala aké slovo má pani premiérka ktorá ubezpečovala odborárov pri odovzdávaní vládneho návrhu zákona, že žiadne významné zmeny sa v Zákonníku práce už neudejú. A čuduj sa svete udiali sa a nie nepodstatné, čo nato vraví pani premiérka???

Aj z tých rôznych vyhlásení a stanovísk je zjavné, že ho možno charakterizovať z rôznych pohľadov ,ale pre mňa je najpodstatnejšie to, že je mi jasné komu a načo má poslúžiť. Medzi to hlavné a podstatné patrí to, že zo zákona úplne jasne vytŕča obušok na tých nelojálnych ľudí, ktorých bude treba „upratať“ zo štátnej správy a podnikov ovládaných štátom a dosadiť ,,svojich,,lojálnych. A navyše ak mal doteraz zamestnanec istotu, že pri prepustení mu vznikne na odstupné, teraz na to môže zabudnúť, lebo po novom sa súbeh odstupného a výpovednej lehoty ruší. Tento zákonník Jozefa Mihála   razí takú zvláštnu filozofiu ako keby teraz vo všetkých firmách,  sú si všetci, od riaditeľa po vrátnika, takmer rovní pri vyjednávaní o pracovných podmienkach a rôznych zmluvách. V štáte kde je vyše 350-tisíc nezamestnaných hovoriť  o tom, ako budú ľudia teraz „slobodne vyjednávať“ o svojich pracovných podmienkach je minimálne smiešne. Tu bude skôr platiť vďaka existenčnej neistote ,že šéf hocikedy môže povedať: „Nepáči sa ti? Na tvoje miesto okamžite nájdem desať iných .

 

Argumentácia, že sa vďaka tomuto zákonníku práce  zníži nezamestnanosť a prinesie desaťtisíce nových miest je pravdepodobne tiež len utópia. Príčinou zvyšovania či znižovania nezamestnanosti  je skôr vplyv vonkajších faktorov na našu ekonomiku než  tento zákonník práce. Dôležitejšie je, ako táto antisociálna vláda dokáže využiť konjunktúru a ako dokáže tlmiť dopady recesie. Je smiešne keď sa dnes niektorí koaliční poslanci a ministri chvália, ako práve tento zákonník zníži nezamestnanosť .Títo zástancovia  si asi  nevšimli, ako sa pani premiérka nedávno chválila, že za jej vlády už nezamestnanosť klesá .No a ak by to bolo vďaka ZP tak zabudla pritom spomenúť, že platným zákonníkom je ešte stále ten ,ktorý schválila predchádzajúca vláda a teda načo o meniť keď nezamestnanosť klesá??

Čo teda zostalo v zákonníku??No  to, čo si kto vyloboval a ku ktorej lobistickej skupine má dnešná vláda bližšie. Je jasné, že zamestnanci a odbory to určite nebudú. Verím, že čas ukáže ,že pre koho bol dobrý a hlavne posúdime ,kde vďaka tejto zmene vznikli desaťtisíce nových pracovných miest hlavne v okresoch Košice-okolie, Rožňava a Rimavská Sobota a všade tam, kde získať primerane zaplatenú prácu je teraz problém.

Čo ale mňa a nielen mňa najviac pri prerokovaní zákonníka práce zarazilo je,že pre koalíciu boli najväčším problémom  nepodstatné záležitosti (gastrolístky kontra peniaze „natvrdo“ či čas predaja v obchodoch počas sviatočných dní v roku). Niežeby to neboli legitímne témy – ale za to najdôležitejšie v zákonníku práce ich asi tiež považovať nikto nebude možno asi len parta okolo jedného poslanca, ktorý sa snažil koalíciu nimi vydierať.

Spomenul som poslanca , ktorý sa síce vehementne hlási k vládnej koalícii, no neprepasie jedinú príležitosť, aby sa do dákeho koaličného zákona nepokúsil zapracovať svoj vlastný samozrejme zásadný a skvelý. Ak sa mu to nepodarí, úspech celého zákona je mu ukradnutý. Reaguje iba na hrozbu celkového možného neúspechu – potom odíde z hlasovania, aby tak umožnil zákonu prejsť. Aj bez svojho skvelého a zásadného návrhu .Blahoželám vládnej koalícii za podporu takého poslanca a len taká rečnícka otázka ,,koľko stojí taká podpora?,,

Takýto a jemu podobní zabezpečia určite aj do budúcna, že si takéto tragikomédie v rôznych obmenách v parlamente ešte užijeme a viackrát zopakujeme. Veď aká stabilita sa dá očakávať od tejto štvor- päť- či šesťkoalície .Nemali by  ale zabudnúť, že bumerang sa vracia k tomu, kto ho vypustil…a pri návrate sa môže sta všeličo…aj úraz.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 1365x
Priemerná čítanosť článkov: 1365x

Autor blogu

Kategórie

Archív